På havets bunn med Technip
Ytterst i Haugesund, nær innseilingen til byen, ligger Killøy Subsea & Offshorebase. På denne basen drifter Statoil beredskapen i Nordsjøen; PRS – Pipeline Repair System. Og det her DEMANOR på oppdrag fra Technip Norge har bidratt til å gjøre fremtidige løft i et welding habitat langt lettere.
Technip1
– Sommeren 2013 utlyste Technip Norge anbudet på leveranse av et kransystem til et av Statoils welding habitat i Nordsjøen, forteller salgsingeniør Henning Nilsen i DEMANOR. – Et welding habitat er tørt miljø, en arbeidsstasjon, som settes fast på havets bunn, og som gjør det mulig å vedlikeholde og reparere rørledninger på dybder som er utilgjengelige for dykkere. I dette tilfellet skal welding habitatet senkes til ca 300 meters dyp – full av vann, før habitatet tømmes og er klart for pådocking av dykkerklokker med mannskapet som skal utføre reparasjonsarbeid inne i habitatet.
– Technip hadde flere kriterier for kranleveransen som måtte møtes på en optimal måte, fortsetter Nilsen. – Blant annet skulle kranen kunne operere innenfor et avvik på 10 graders vinkel. Den skulle ha 5 løftepunkter, selvlåsende posisjoner, bestå av standard komponenter og sist men ikke minst; den måtte ha minste mulige byggemål. Welding habitatet er på totalt 3x3x3 meter, så hver millimeter er disponert med omhu.
Med utgangspunkt i standard KBK-komponenter fra Demag, har DEMANORs ingeniører designet en helt unik, kompakt løsning som nyttiggjør tilgjengelig plass optimalt. – Du kan nesten si at kranen er skohornet på plass, det er eksempelvis bare 6 mm klaring til taket, smiler Nilsen.
Kranen har 5 løftepunkter, en hovedtravers på 1000 kg og en hjelpetravers på 2×250 kg på hver side av hovedkranen. Det hele er koblet sammen til en stor travers. Framdriftssystemet ble også designet spesielt, og kranen har et manuelt posisjoneringsverktøy og er blant annet selvlåsende når den står stille. Kranen skal være operativ i mai, og er nå på ”tørrtrening” på PRS-basen i Haugesund.
– Systemet DEMANOR har designet for welding habitatet er nå standardisert, og vi ser framover gode muligheter for at flere aktører, både onshore og offshore, vil være interesserte i den kostnadseffektiviteten vi kan tilby gjennom kompetent og nytenkende utnyttelse av standardkomponenter, avslutter Henning Nilsen.
For mer informasjon: Henning Nilsen.
Publisert: 13. februar, 2014